IDEEA PE SCURT
Cu o identitate în formare, cartierele Fabrica de Glucoză și partea de nord a cartierului Lacul Tei sunt spații contrastante: unul e un mic La Défense neaoș, altul o zonă urbană marginalizată (ZUM) așteptând gentrificarea. Odată un peisaj productiv pentru capitală, astăzi zona este caracterizată de un țesut urban fragmentat, fără o viziune integrată. Proiectul propune un sistem socio-cultural și ecologic coerent, prin poteci tematice – socială, culturală și naturală – care conectează repere cheie precum Centrul de Refugiați, Muzeul Aviației și Pădurea Petricani. Aceste intervenții, minim invazive și sprijinite de comunitate, pot deveni un model pentru regenerarea altor zone similare din oraș sau din țară.
IDEEA PE SCURT
Se propune dezvoltarea unor module verzi pe o suprafață de aproximativ 1000 mp, pentru a demonstra capacitatea plantelor de a se adapta pe platforme betonate. Aceste platforme vor fi transformate prin plantarea speciilor autohtone erbacee și arbustive, atrăgând biodiversitatea prin flori și fructe. Spațiul va fi delimitat cu stinghii de lemn și acoperit cu un substrat vegetal provenit din zonele verzi de pe malurile Colentinei. Structuri ușoare, precum pergole și bănci din lemn, vor susține liane și vor oferi locuri de relaxare.
Grădina comunitară propusă va deveni un punct central de interacțiune și implicare pentru locuitori, întărind sentimentul de apartenență și contribuind la bunăstarea fizică și emoțională a comunității. Ideea are ca scop depunerea unui efort minim dar cu un impact maxim asupra calității vieții locuitorilor. Autoritățile locale vor sprijini procesul de autorizare, iar comunitatea va fi activ implicată în dezvoltarea și întreținerea acestui spațiu verde sustenabil.
IDEEA PE SCURT
EcoTei Hub va fi un spațiu multifuncțional în Sectorul 2 din București unde diversitatea culturală și nevoile comunității se întâlnesc într-un cadru dedicat educației, sustenabilității și integrării sociale. Acest hub va oferi activități de educație ecologică, reciclare, compostare și grădinărit urban, implicând activ copiii, părinții și bunicii în proiecte creative. Hubul va cuprinde o clădire modulară din lemn și metal, dedicată ONG-urilor și comunității locale, și va fi înconjurat de o grădină urbană bazată pe permacultură. Proiectul susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 4 și 11, promovând incluziunea socială și un mediu de învățare holistic. Prin activități practice și artistice, EcoTei Hub va deveni un punct central pentru comunitate, sprijinind o educație sustenabilă și promovând un stil de viață responsabil, aliniat cu valorile Green Deal și al Noului Bauhaus European.
IDEEA PE SCURT
Soluția propusă constă într-un cabinet de dimensiuni reduse, familiar și ușor recognoscibil, adaptat diverselor nevoi ale comunității din zona lacurilor Colentinei. Acest cabinet multifuncțional își asumă multiple identități și invită trecătorii să exploreze funcțiunile ascunse din spatele sertarelor și obloanelor sale. La prima vedere, poate părea un simplu obiect de mobilier, dar, odată deschis, se transformă într-o vitrină expozițională, o cafenea prietenoasă, o stație de autobuz sau un loc de joacă. Dotat cu roți, cabinetul este mobil, adaptându-se dinamic la specificul locului în care este amplasat și oferind un refugiu sau un spațiu de întâlnire. În funcție de context, acesta devine un loc vibrant pentru socializare, un colț de liniște sau chiar un element care contribuie la mobilitatea urbană. Cabinetul multifuncțional devine astfel o invitație la colaborare și explorare, celebrând diversitatea activităților umane printr-o piesă de mobilier urban care leagă comunitatea.
IDEEA PE SCURT
Inspirat de ideea că „ceea ce atrage cel mai mult oamenii sunt alți oameni” (William H. White), proiectul „locu’iubibil” urmărește să transforme spațiile urbane neglijate în puncte de întâlnire și schimb pentru comunitate. Ansamblul modular din schele metalice reutilizate este amplasat strategic în spațiile pasive: curți interioare ale instituțiilor, zone dintre blocuri, margini de străzi. Elementele organice – plante, pânze textile, hamace – evocă moștenirea locală și tradițiile zonei.
„Locu’iubibil” omagiază trecutul industrial și natural, fiind totodată orientat spre viitor și reflectând transformările în curs. Structurile sunt accesibile, incluzive și adaptabile, cu scopul de a stimula interacțiunile spontane. Proiectul poate deveni un catalizator pentru inițiative civice și culturale, invitând la redescoperirea orașului ca spațiu de conexiune autentică.
IDEEA PE SCURT
Proiectul propune o serie de module curbe ce creează spații urbane liniștite, oferind refugii din agitația orașului. Geometria curbelor concentrice sugerează nuclee comunitare ce încurajează apropierea între oameni și interacțiunea cu natura. Fiecare amenajare pune omul și nevoile sale în centru, creând o grădină sălbatică în care armonia naturală rămâne nealterată.
Designul acestor spații are un dublu scop: revitalizarea zonelor selectate și reducerea poluării. Pe lângă plantarea de copaci, inserarea unor mici fântâni atenuează zgomotul urban, oferind o ambianță plăcută. Proiectul include trei situri distincte – Plumbuita, Lacul Tei și Fabrica de Glucoză – fiecare adaptat nevoilor comunității și amenajat pentru a stimula conectarea și utilizarea spațiului public în moduri diverse și captivante.
Proiectul propune un pavilion reinterpretat, inspirat din foișorul clasic, care adăpostește o măsuță de șah și patru locuri de stat. Conceput pentru a îmbina tradiția cu inovația, pavilionul oferă un spațiu de interacțiune socială și relaxare, adaptat nevoilor moderne, dar păstrând caracterul familiar al foișorului urban.
Tree House este un mobilier urban compus din patru elemente distincte, ocupând 14 mp, create pentru a stimula interacțiunea, joaca și explorarea în rândul comunității. Structura include o scară metalică ce susține o bibliotecă urbană și o „grădină” verticală într-un cadru metalic, continuând cu o rampă din fileu textil care invită la relaxare și explorare.
Vă rugăm, călcați iarba!” este un experiment urban ce testează răspunsul comunității prin eliminarea limitelor fizice sau simbolice ale spațiilor verzi, marcate atipic cu îndemnul: „Vă rugăm, călcați iarba!”. Fără a impune un rezultat, proiectul documentează potențialul și reacția naturală a comunității, inventariind spațiile verzi existente și deschizându-le către public într-un mod simplu și informal.
Secret Garden reconectează locuitorii din București cu natura și între ei, în inima orașului. Grădina oferă loturi pentru plante medicinale și legume, spații de agricultură verticală și ateliere de olărit și pictură. În weekend, cinele comunitare și eco-bazarul susțin afacerile locale, iar ceainăria oferă relaxare și coeziune socială.
Picturile murale aduc beneficii estetice și sociale, îmbunătățind peisajul urban și revitalizând spațiile publice neglijate. Implicând comunitatea, acestea promovează colaborarea dintre artiști și locuitori, reflectând cultura locală și consolidând identitatea comunitară. Muralurile pot descuraja vandalismul și oferă artiștilor locali o platformă pentru a-și expune talentul, sprijinind o scenă artistică vibrantă.
Vizavi este un spațiu comunitar de co-working, conceput pentru revitalizarea zonelor neutilizate de lângă blocuri. Oferă un mediu de lucru comun pentru cei care lucrează remote, încurajând conexiunea între vecini. În weekenduri, devine un loc de activare comunitară, cu ateliere, cine tematice, eco-bazare și evenimente de socializare.