Zona Lacurilor Plumbuita și Tei

Povestea cartierelor din jurul lacurilor

lacul tei

Cartiere: Lac Tei, Fabrica de Glucoză

Lacul Tei a început ca o zonă semi rurală cu locuințe disparate și terenuri agricole, numele fiind dat de teii ce se găseau în zonă. În perioada interbelică, zona de sud a lacului începe să fie sistematizată și dintr-o fostă mahala să devină o zonă recunoscută pentru agrementul familiilor burgheze prin Palatul și Biserica Ghica Tei. În perioada comunistă, cartierul Lac Tei se transformă radical odată cu construcția blocurilor de locuințe și amenajarea Parcului Tei, Complexului Studențesc și Universității de Construcții, locuri cu o memorie colectivă bogată. Peninsula din estul lacului devine un loc iubit de agrement cu Ștrandul Tei, adiacent pepinierei colective Tei Toboc și zonei industriale a Fabricii de Glucoză. Procesul de retrocedări și privatizări postdecembriste decimează zona naturală din nord-estul lacului transformând-o în teren viran. Malul lacului este exploatat comercial fără o planificare integrată ceea ce duce la limitarea potențialului său de uz public. Transformarea recentă a Fabricii de Glucoză în cartier rezidențial prezintă oportunitatea reconectării prin nord a celor două zone fragmentate de-a lungul timpului.

lacul plumbuita

Cartiere: Tei Toboc, Plumbuita

Lacul Plumbuita a apărut odată cu asanarea salbei de lacuri Colentina în 1938, rupând fibra cartierelor Tei Toboc și Plumbuita Sud care până la acel moment erau o singură mahala a comunității majoritar de etnie romă ce lucra și locuia lângă Mănăstirea Plumbuita (nume dat de acoperișul de plumb). Dezvoltarea industrială a fabricilor din Plumbuita Nord în sec. XIX a dus la diversificarea profilului rezidențial dar și comercial al zonei cu mici afaceri. Deși în perioada socialistă în zona Plumbuita Sud au fost construite blocuri și amenajate parcurile. Restul zonei nu s-a dezvoltat integrat, fiind utilizat punctual funcțional cu bazinele piscicole, iar altfel lăsat neamenajat ceea ce a ajutat la conservarea Văii Saulei. Tei Toboc și-a menținut profilul de locuire informală conducând la probleme sociale în comunitate, iar Plumbuita Nord a trecut prin multiple procese de retrocedări și privatizări ce au fragmentat dezvoltarea zonei.

Descoperă ce se află în fiecare cartier

Pentru a naviga eficient harta interactivă, deschide panoul de elemente din colțul din stânga sus și navighează începând cu categoria:


 

Limită zonă pentru a identifica aria de dedicată intervențiilor.

Identitate cartier prezintă diferențele și resursele semnificative ale fiecărui cartier.

Categoriile Probleme și Resurse detaliază avantajele și dezavantajele întregii zone, iar

Spații de intervenție oferă sugestii pentru potențiale spații de amplasare a intervențiilor.


 

Pentru a vizualiza harta în format complet, o poți accesa aici.

Ai povești din cartier?
Ajută-ne să le punem pe hartă!

Orașul are nevoie de povești și experiențe cât mai diverse documentate în mod transparent și accesibil. Doar așa comunitățile pot să se apropie de cartier, de locuri cu istorie și valoarea uneori invizibilă care se află în ele și merită scoasă la suprafață.

Dacă ai povești, amintiri, locuri dragi, locuri cu potențial sau cu probleme, lasă-le mai jos să le integrăm în harta virtuală. Cu cât mai multe povești, cu atât ideile vor fi mai creative!

organizatori

Coordonat de:

Susținut de:

Parteneri locali:

Partener strategic:

Rămâi conectat cu noi!

Pentru informații: concurs@urbanizehub.com

Copyright © 2024 UrbanizeHub. All rights reserved.